FBC Mikuláš Prešov

Bezmála devadesáti tisícové krajské město Prešov bylo založeno v polovině třináctého století. Zejména v období 18. století město zaznamenalo obrovský rozvoj a možná i díky tomu se dnes jedná o třetí největší město našich východních sousedů. Místní florbalový klub, který patří v tomto městě k největším sportovním oddílům, má historii podstatně kratší, ale to neznamená, že by je nezajímavá.

Klub byl založen v roce 2009 skupinou nadšenců do tohoto sportu, což je mimochodem asi nejčastější způsob založení florbalového oddílu. Tento sport se totiž, zejména na území střední Evropy, jen velmi obtížně dostával ke slovu, a tak bylo nutné zakládat jen malé oddíly, které tento sport pomalu, ale jistě dostávaly na výsluní. Do vůbec první sezóny nastoupil tým s dvěma oddíly- jedním mužským a jedním ženským. Hned první sezónu oba týmy prokazovaly nemalé kvality a po malých krůčkách se přibližovaly k vysněné metě snad každého týmu- k extralize. Muži se do extraligy nakonec dostali a působí v ní až do dnes. Vzhledem k faktu, že tým má mnoho schopných mladých hráčů, kteří mají velkou chuť hrát na té nejvyšší úrovni lze předpokládat, že o budoucnost mužského florbalu v Prešově je postaráno velmi dobře. Ženy působí v soutěži, která je jen o stupínek níž, a sice v 1. lize žen. V základní části tým jen velmi těžko hledal konkurenci a doslova dominoval tabulce.

Mimo tyto dva „hlavní týmy“ má oddíl dalších devět týmů napříč snad každou věkovou kategorií. Což opravdu není málo, vezmeme- li v potaz fakt, že tým letos oslaví teprve jedenácté narozeniny.  Díky tomuto relativně rychlému rozšíření oddílů se klub ve městě těší velké oblíbenosti a přispěl tak k rozvoji tohoto sportu na Slovensku.

může se také líbit...

Napsat komentář